Matlagning

Stekning

 

Stekning är ett mycket vanligt sätt att tillaga mat på. Oftast gör man det på en spis eller en induktionshäll. Man använder en stekpanna som kan vara av olika material, däribland teflon.

Stek med fett

Matvaror som inte har en hög fetthalt kan behöva smör eller matfett för att kunna tillagas och inte bränna fast i pannan. Så kallat matfett kan bestå av rapsolja, smör, margarin med mera. Ibland kan matfettet även vara berikat med omega-3, något som är bra för hjärtat och dessutom finns naturligt i fisk.

Pannkakor

Pannkakor är klassiska att steka i pannan. Man behöver ägg, mjöl och mjölk och som en gudabenådad gåva får man pannkakor.

Varför är stekning så populärt?

När man steker något frigörs aromer som vi tycker om att lukta på. Någon kan älska lukten av bacon medan en annan gillar doften av pannkakor. Värmen gör så att matens bindningar förstörs vilket frigör doftmolekylerna. Det är bra att ha en fläkt så att all unken doft försvinner.

Grilla

Under sommarhalvåret är det mycket populärt att grilla en fin sommarkväll då solen ligger på och gassar. Då kan man även ha goda tillbehör till köttet eller fisken eller det vegetabiliska alternativet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *