Fakta om mat

Vad är mat?

Mat är en samlingsterm för olika sorters råvaror, antingen naturliga eller konstruerade. Potatis exempelvis är en naturlig råvara som växer i jord, medan pasta tillverkas på durumvetemjöl, ägg och vatten. Kött är mat för oss människor då vi är primater tillika allätare. Vi står högt men inte högst upp på näringskedjan och det är bara ett fåtal predatorer som jagar människan för mat. Att ägna sig åt kannibalism, äta andra människor, är tabu i de flesta kulturer och samhällen, samt olagligt i större delen av världen.

Slakt

För att vi ska kunna äta kyckling, biff eller flintastek måste djuret slaktas. Anledningen är för att rått kött kan innehålla skadliga bakterier som kan vara potentiellt livshotande. I Sverige råder en sträng djurhållning, det vill säga djuren ska slaktas enligt protokoll och inget onödigt djurplågeri får förekomma. När djur slaktas förblir ofta köttet rått. Ibland kan det marineras eller rökas innan det når kunden. Konsumenten får sedermera steka, grilla eller ugnssteka köttet till önskad temperatur.

I Sverige är Scan en stor fabrikant av slaktat kött. Något som fullkomligt exploderat under 2010-talet är dock det närproducerade köttet där bonden själv slaktar och styckar köttet och säljer det hos sig eller hos lokala matvarubutiken. Det här är något som faktiskt kan göra köttet godare och mörare! Det är nämligen så att djur som stressas inför slakt producerar fler stresshormoner vilket gör att köttet upplevs som äckligare.

Bröstmjölk

Däggdjur diar, och eftersom människan är ett däggdjur diar även vi. Närmare bestämt ammar modern sitt barn med bröstmjölk tills barnet är 1-2 år gammalt eller mer. Bröstmjölken innehåller samtliga näringsämnen som bebisen behöver för att kunna överleva. Idag kan man köpa bröstmjölk i affären eller komplementära produkter, i de fall mamman inte kan eller vill amma.

Animaliska produkter

Animaliska produkter är som namnet antyder, animal = djur på engelska, ämnen som kan tas i från djuren för mänskliga behov. Gelatin utvinns ur kollagen som finns i bindväv. I Sverige utvinns ofta gelatin ur grisar och används främst till godisprodukter såsom geléråttor. Mjölk som vi finner i affären kommer från kor, varav Arla är den största producenten av förädlad mjölk. Mjölken pastöriseras alltid innan den når butikerna, för att se till att bakterier dör. Ägg är en annan mycket använd produkt i svenska hushåll och de kommer från hönan.

Barn kan inte alltid äta samma mat som vuxna

Då små barn inte alltid fått alla sina mjölktänder kan det vara svårt för dem att tugga exempelvis mört kött med mera. Därför kan soppor och andra lättuggade produkter vara idealiska. Likaså kan äldre människor ha tappat förmågan att ordentligt tugga maten, samtidigt som tänderna blir skörare med åren. Det är viktigt att ha en god tandhälsa och skära ned på sockret för att kunna ha starka tänder en lång tid framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *