Mat i populärkulturen

Hetsen kring mat

Mat är ett omdiskuterat ämne som berör oss alla. Vi äter alla mat och alla har en personlig relation till den. Tyvärr leder hetsen till osunda ideal där man vill äta den perfekta maten och även ha den perfekta kroppen. Att vilja äta sunt är positivt, men det kan lätt gå till överdrift.

Anorexi och bulimi

Anorexi och bulimi är två sorters vanliga ätstörningar. Kvinnor är överrepresenterade i bägge fallen. När man har anorexi strävar man efter att nå en så smal kropp som möjligt, vilket gör att man äter mycket lite eller endast äter kalorisnåla och nyttiga matvaror. För kroppen är det dåligt att vara underviktig då motståndskraften mot exempelvis vanliga förkylningar är markant sämre. Immunförsvaret försämras och man kan inte tänka lika klart som innan. Bulimi handlar om att man överäter av olika anledningar. Man kan vara missnöjd med livet, ha en depression, eller bara älska att äta väldigt mycket. Bulimi är inte heller bra för kroppen då det belastar den. Fetma är dåligt eftersom det ökar risken för kardiovaskulära sjukdomar liksom cancer. Det finns även andra ätstörningar som dock inte är lika vanliga.

Dieter

I många tv-program kan man följa dietister som förespråkar en viss diet. Jonas Colting är en maratonprofil som ständigt upprepar samma mantra att kolhydrater är dåliga för kroppen. Det finns även de som är emot frukt eftersom det innehåller fruktsocker. Å andra sidan finns det de som bara äter fallfrukt. Många anspråkslösa dietister och läkare förordar husmanskost, helt enkelt en balanserad diet som inte innehåller så många överraskningar i matväg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *