Matlagning

Bakning

Bakning är något som är vanligt att göra i svenska kök, inte minst i juletider. Vörtbröd, lussekatter och pepparkakshus knådas och sätts ihop. Bakningen är något som för samman alla generationer och faktiskt kan vara ganska gemytligt med snö utomhus och lite trevlig musik.

Vad är bakning?

Bakning är en form av matlagning som har med bröd att göra. Man börjar med en deg som sätts ihop med mjöl av något slag samt vatten. Därefter knådas den till en deg som man kan stycka av i olika former. Man tillsätter också jäst. När jästen i ugnen utsätts för värme expanderar den och gör brödet mer luftigt och inte lika kompakt.

Är det svårt att baka?

Det kan vara svårt i början att lära sig baka, men idag finns en uppsjö av recept som visar hur man bakar bröd på ett professionellt sätt. Det man kan ha svårt för i början är hur man knådar degen på ett bra sätt, och hur man får den till en perfekt degsats.

Hemkunskap

I skolan får man faktiskt lära sig baka, genom hemkunskapstimmarna. Man får lära sig att sätta ihop en fin deg och göra bröd av den. Man får på samma lektionstimmar lära sig laga mat, städa och tvätta med mera.

Färdigbröd

Då folk inte alltid har tid att laga mat, än mindre baka är det mycket vanligt att köpa bröd i butiken. Det visar sig inte minst på utbudet av bröd, det finns säkert 30-tals sorters bröd i en butik. Man kan även köpa knäckebröd, tunnbröd eller andra svenska bröddelikatesser som smakar utmärkt. Hur man än gör kommer bröd alltid vara en given matvara att ha på bordet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *