Fakta om mat

Matens fysiologiska påverkan

 

Vi människor behöver mat för att överleva. Hur kommer det sig och vad är matens syfte?

Energi

Enligt energiprincipen kan energi endast omvandlas från en energiform till en annan, den kan aldrig nyskapas eller förintas. I maten finns lagrad energi i form av kalorier. En kalorispäckad måltid innehåller mer energi än ett kalorisnålare alternativ, men bara för att en påse chips innehåller mer energi än en påse sallad innebär det inte att chipsen är nyttigare. Man kan inte heller tro att chipsen blir nyttigare om man krossar dem, det är fortfarande samma kaloriinnehåll.

Kroppens byggstenar

Vi människor behöver näringsämnen för att utvecklas och må bra. Vitaminer krävs för att bygga upp ett immunförsvar, påskynda koagulering med mera. Mineraler såsom kalcium behövs för benuppbyggande, järn behövs för röda blodkroppars funktion och så vidare. Fett behövs för att skydda cellerna, antioxidanter behövs för att motverka fria radikaler med mera. Slutligen krävs protein för att bygga upp musklerna och för att transportera ämnen med mera inom kroppen.

Kolhydrater ger energi men är omtvistade inom medicinen huruvida de faktiskt behövs eller inte. Enligt Martin Ingvars är fenomenet ketos en mekanism som omvandlar fett till energispäckade ketoner. Fenomenet inträder vid ett minimalt intag av kolhydrater och gör att vi kan överleva. Däremot fungerar inte det omvända, man kan inte bara äta kolhydrater och proteiner varpå fett utesluts. Ska man välja mellan något att utesluta bör man välja kolhydraterna.

Ätandet på fysiologisk väg

Vi stoppar in maten i munhålan där tänderna med hjälp av amylas och saliv bryter ned maten i mindre beståndsdelar. Därefter sväljs den ned i matstrupen och förs till magsäcken där magsyran tar hand om maten. Slutligen åker maten genom såväl tunntarm som tjocktarm och når slutligen ändtarmen där vi släpper avföring genom ringmuskeln. En sån här cykel tar ungefär 1,5-3 dygn beroende på vad man äter och hur pass aktiva ens tarmar är. Växtföda tar längre tid för kroppen att hantera än animalisk föda.

Patienter som inte kan äta av någon anledning får dropp, där en kateter förs in i armen. Att äta andra saker än mat kan vara skadligt, dock är exempelvis papper ingen fara för kroppen att hantera. Saker som majs med mera vars skal innehåller cellulosa som inte bryts ned syns tydligt i avföringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *