Mat i populärkulturen

Mat i dokumentärer & samhällsreportage

Precis som i tv-serier är mat en central del i diverse dokumentärer och samhällsreportage. Maten berör oss människor på djupet eftersom vi äter det varje dag.

Super Size Me

Den kritikerrosade dokumentären Super Size Me följer tv-producenten Morgan Spurlocks utmaning att äta McDonald’s mat 3 gånger per dag i 30 dagar. Innan filmandet sätts igång får tittaren följa när han testas grundligt. BMI, blodvärden, allmän fysik, koncentration med mera mäts för att dels se om Morgan klarar månaden och dels för att se hur pass bra han tros klara månaden.

Morgans plikt är att äta McDonald’s hela meny, varje maträtt ska ätas upp helt och hållet. Då McDonald’s huvudsakliga maträtt är hamburgare får Morgan lov att äta en hel del burgare. Han tar itu med uppgiften på ett exemplariskt sätt, men misslyckas emellanåt då han exempelvis kräks på en parkering efter ett besök.

Han lyckas klara uppgiften och när han kommer tillbaka till doktorn för slutgiltiga tester visar de betydligt sämre blodvärden och en kraftig viktökning. Samtidigt är han trött och orkar inte lika mycket som förut.

Historieätarna

TV-dokumentären Historieätarna följer Erik Haag och Lotta Lundgren som tillsammans äter mat från historiska perioder. De lever också som folk gjorde under exempelvis den viktorianska eran eller under medeltiden. Dessutom följer man hur olika samhällsklasser åt, föga förvånande så åt överklassen finare mat av bättre kvalité än vad de fattigare samhällsklasserna gjorde. Historieätarna har fått mycket beröm men också en del kritik för att inte vara helt strikta i att äta mat som fanns förr.

Varför är mat något som berör så många?

Vi människor vill idag i allmänhet veta vad vi stoppar i oss. Kampanjen mot palmolja som pågått under senare år är något som producenterna tagit till sig och använt andra produkter istället. Människor vill också veta vad för fuffens som pågår i vissa kretsar, som exempelvis fallet med Guldfågeln där det uppdagats att kycklingar stått alldeles för nära inpå varandra.

Dokumentärer kan dock skildra både positiva och negativa aspekter om mat och djurhållning. Bonde söker fru är upplagt så att man visar den familjära och gemytliga stämningen som råder på bondgården. Ett kallt reportage om djurhållning i en broilerfabrik kan sällan ses som positivt eller glatt för åskådaren. Dokumentärer är ofta gjorda för att få folk att tycka på ett visst sätt, man bör inte se dem som en absolut sanning. Vinklade dokumentärer finns, det kan man inte blunda för. Ha därför alltid ett allsidigt förhållningssätt till dokumentärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *