Matlagning

Bra mat för artros

Vad kan du äta för att lindra artros? Många menar att antiinflammatorisk kost kan göra de drabbade näst intill symptomfria, men detta är ännu inte fullt vetenskapligt belagt. Vad räknas då som bra mat för artros och vad bör du ytterligare tänka på för symptomlindring?

Fysisk aktivitet och kostvanor vid artros

Generellt är det viktigt att försöka ha ett normalt BMI vid artros. Därför behandlas artros bäst med fysisk aktivitet och goda kostvanor. Om du har eventuell övervikt bör du planera för en stabil viktnedgång, som är både långvarig och hållbar i vardagen. Eftersom artros innebär förslitningar i lederna och värkande kroppsdelar – läs mer om symptomen på www.artros.org – tror många att fysisk vila är den bästa medicinen. Egentligen gäller tvärtom: individanpassad motion ger mest lindring.

Bästa tipsen på bra mat för artros

Vad är bra mat för artros? Den bästa artrosmaten är en balanserad, näringsrik kost. Överlag bör du undvika överintag av sötsaker – exempelvis godis, kakor och läsk – charkprodukter och mat som innehåller mättat fett. Ät mycket hellre mat som är rik på fiber och fullkorn, som grova grönsaker och rotsaker. Det är ofta en bra idé att ersätta i alla fall två tre köttmåltider i veckan med rätter innehållande fet fisk; detta för att du ska få i dig nyttiga fetter för lederna. Vegetarisk kost kan också ha en positiv effekt på ledvärken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *