Mat i populärkulturen

TV-seriers nyttjande av mat

Det finns många tv-serier där mat är en central del av innehållet. Allt som oftast handlar det om verklighetstrogna tv-serier som vill efterlikna hur vanliga människor äter och dricker.

TV-serien Vänner

TV-serien Vänner är den kritikerrosade serien som vunnit publikens hjärtan. Här får man följa ett kompisgäng om 3 kvinnor och 3 män som tillsammans upplever konflikter och vänskap samt kärlek. På många sätt är Vänner den ultimata mysiga serien att titta på när andan faller på. I serien finns ett café vid namn Central Perk som anspelar på verklighetens Central Park i New York. Det är gängets samlingspunkt samt andningshål, här ventileras bekymmer samtidigt som personerna förbrödrar sig med varandra.

The Simpsons

The Simpsons visar ofta när Homer Simpsons dricker öl, äter munkar eller har hyss för sig. Den tecknade serien med gula figurer i samhället Springfield är med råge den mest populära tecknade tv-serien genom tiderna. Faktum är att den är så populär att även riktiga kändisar velat medverka och även blivit tecknade.

Prison Break

Prison Break handlar om Michael Scofield som försöker få sin oskyldigt dömda bror Lincoln Burrows fritagen genom att planera för en utbrytning. Han lyckas hamna i fängelset genom att begå ett bankrån, och sedan är cirkusen igång. Serien Prison Break exemplifierar på ett bra sätt hur rutinerna för matätande ser ut i fängelsemiljöer. Internerna får inte äta med vassa knivar och vissa måste även äta i stängda miljöer utan någon annan intern i närheten. Således är serien ett utmärkt samhällsreportage. Maten är i USA inte den bästa i fängelset, men vissa intagna lyckas få bättre mat genom mutor.

Varför är maten så central?

Maten fungerar ofta som ett sätt att få oss människor att relatera till rollerna i serien. Om vi ser en person i en serie äta kan vi lättare humanisera personen och förstå att det är en skådespelare. Det här gäller främst för barn som kan tro att de som syns i tv-rutan inte behöver äta och dricka vatten.

Man kan även få till konstpauser genom att använda mat. Om två personer sitter vid hamnen med benen dinglandes nedför kajkanten samtidigt som de äter smörgåsar kan de få tid att tänka ut svar när de äter. Det här knepet används även i tv-serier för att få till en konstpaus.

Maten som beställs äts upp

Om tv-teamet beställer smörgåsar till skådespelarna som inte äts upp tar filmteamet tillfället i akt och äter dem. Det här är något som blir att vanligare, man vill helst minimera matsvinnet eftersom det är bättre för miljön. Det går åt mycket energi och vatten för att producera mat, därför bör man likt Greta Thunberg inte slänga maten som blir över utan göra rester till dagen efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *