Jamie Oliver
Den muntra Jamie Oliver har under en lång tid peppat människor att börja laga god och hälsosam mat genom tv-rutan.
Fenomenet matprogram
Att laga mat i tv är något som ökat för varje decennium. Det finns snart ingen tv-kanal där matlagning inte är en del av tablån. Det är trendigt för att man då kan se kända profiler laga mat utan att behöva möta dem i verkligheten. Dessutom får man se steg för steg hur maträtten komponeras, förbereds och tillagas samt ibland serveras. Finns det någon nackdel enligt vissa? Ja, man kan lätt bli desillusionerad av alla matprogram som ständigt visas i rutan. Det är lätt för tv-tittaren att tro att matlagningen måste ta lång tid eller att man ska imponera på sina gäster. I själva verket har den genomsnittliga tv-tittaren idag mycket stress och hinner kanske inte göra så avancerade rätter mer än till festligare tillfällen.
Varför är Jamie Oliver en framgångsrik kock?
Troligen är det för att han med sitt muntra humör och sin glada inställning till motgångar lyckats bemästra matlagning till perfektion. Någon som är mycket bra på något är ofta en inspiratör för andra att lyckas. I Sverige är Tina Nordström framgångsrik.