Matlagning

Bra maträtter till större bjudningar

Att ha en middagsbjudning kan vara svårt nog enbart med familjen eller en mindre vänskara. Det är dock ännu svårare när man ska bjuda ett större sällskap på middag, såsom till olika kalas eller evenemang. Dels ska maten finnas i större mängd och man kanske har svårt att tillreda för många rätter samtidigt. Dels är smaken som baken och det kan vara svårt att hitta en meny som uppskattas av de flesta. Därför ska vi ta några enkla exempel som passar de flesta, och som inte behöver tillagas precis vid servering.

[IMAGE=dBjJezc19goC.jpg]

Mat till speciella tillfällen

[IMAGE=eghlQDbPq0YN.jpg]

När det är dags för dop, studentfest eller enklare bröllopsfester där man inte vill anlita catering eller äta ute på restaurang, kan det vara svårt att välja en enskild rätt att bjuda på. Därför är några bra exempel diverse pastasallader, fransk potatissallad, kött, kanske grillat eller tacobuffé där var och en får lov att själv välja vad som passar. Spanska tapasrätter och baguetter med olika pålägg är även lätta att förbereda och kan plockas fram när gästerna kommer. Ett tips är att välja flera kalla rätter så att det som ska värmas kan läggas i ugn eller på spis utan att trängas när kalaset börjar närma sig. Pizzor eller pajer i miniformat är också en bra möjlighet då man kan ha olika sorters pålägg, som därmed bör falla några av gästerna i smak. Men på studentmiddagar är det inte bara mat och dryck som är viktigt, utan även diverse studentprylar och studentdekorationer som gör det hela festligare.

Anpassa maten efter gästernas specialkost

Fördelen med att ha flera olika rätter och plockmat är att man kan anpassa maten ganska bra efter eventuell specialkost som gästerna kan ha. Vet man att man kommer ha gluten- eller laktosintoleranta gäster på besök, kan man byta ut allt i största möjliga mån till gluten- eller laktosfritt. Det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt. Finns det rätter där detta inte är möjligt, kan man sätta en etikett vid serveringen som anger att det finns gluten eller laktos i. Detsamma gäller om veganer eller vegetarianer kommer på besök, och här kan man t.ex. försöka att inte blanda ner ost eller såser i maträtter utan att istället servera dessa vid sidan om. Serverar man t.ex. en god pastasallad eller en fransk potatissallad går det utmärkt med veganska alternativ och skålar med sås vid sidan av. Den ovan nämnda tacobuffén är även lätt att anpassa på detta sätt, med en köttfärs och en vegansk färs med tillbehören serverade vid sidan av. På så sätt kan gästerna plocka det som passar dem.

Det går alltså att laga relativt enkel, billig och mångsidig mat till de stora bjudningarna. Något som kan förenkla det hela är att fråga gästerna i god tid om de har någon specialkost, allergi eller intolerans så att man kan förbereda rätterna utifrån detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *