Fakta om mat

Skadlig mat

Det finns en hel del skadliga matvaror och det beror främst på hur pass utrustad individen är för att kunna nedbryta varan. Glutenintolerans handlar om att man är allergisk mot gluten och därför bildar antikroppar mot den. Laktosintolerans handlar om att kroppen inte klarar av att bryta ned mjölksockret (laktos) i tunntarmen på grund av för lite laktas utan istället sänder mjölken till tjocktarmen där bakterier får bryta ned mjölksockret.

Var man kommer ifrån spelar roll

Skandinaver klarar att dricka mjölk i större omfattning än vad andra folkgrupper gör. Det beror på att evolutionen gjort oss skapta att klara mjölk då det inte fanns så många andra matvaror här uppe. Det beror på en mutation vilket är en förändring i arvsmassan som kan både gynna och missgynna individen. I det här fallet är mutationen klart gynnsam.

Rått kött

Rått kött kan vara skadligt, men det behöver inte vara det. Man bör vara noga med att steka kycklingen ordentligt, den får inte vara rosa. Det kan fotbollsspelaren John Guidetti intyga som hade hela säsongen förstörd på grund av illa tillagad kyckling som gav nervskador. Tillaga alltid maten enligt receptet om du vill vara säker på att förbli frisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *