Matlagning

Hur blir man en bra kock?

 

Oavsett om man vill ha matlagning som en syssla i arbetet eller om man vill bli bra på det hemma kan man alltid lära sig nya saker.

10.000 timmar

De 10.000 timmar som man ofta hör talas om när det gäller idrottsmän gäller även här. Ta varje tillfälle och måltid i akt om möjligt och gör mat. Du utvecklas fortast om du gör nya måltider hela tiden. Man kan exempelvis göra en bekant måltid inför varje lunch men en helt ny inför varje middag. Använd även andra tillagningstekniker än de ordinära såsom stekning, ugnsstekning med mera. Ta ut svängarna så får du oftast ett storslaget resultat.

Varför finns kockar som yrkesgrupper?

Kockar behövs eftersom de lagar den mat som ska serveras till äldreboenden, skolor med mera. Det är viktigt att måltiderna blir näringsriktiga och fullvärdiga eftersom både unga och äldre behöver näringen, men av olika skäl. Medan barn och unga växer både fysiskt och psykiskt behöver äldre istället bra mat för att ha bättre sårläkning, rehabilitering med mera. Kockar återfinns även på restauranger men av ett mindre altruistiskt skäl, nämligen att tjäna pengar. Kockar är år 2019 en eftertraktad yrkesgrupp och de som utbildar sig till kockar är självklart medvetna om att de kan förhandla om sina avtal redan när de påbörjar sina yrkesbanor. För att bli en kock är det bra om man går Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.

Mattanter

Kockarna i skolan kallas populärt för mattanter, och både tillagar och serverar mat. Yrket i sig är inte glamoröst alla gånger, men det är en viktig uppgift. Det är de som gör att eleverna orkar sig igenom skoldagen, för mat kan många gånger göra stor skillnad för ens inlärning.

Som kock bör man vara ödmjuk och öppen inför alla slags matlagningstekniker. Man lär sig alltid något nytt även om kock, man blir aldrig fullärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *