Mat i populärkulturen

Mat i filmer

Mat fullkomligt dignar i olika typer av filmer, i stort sett varje Hollywoodfilm har någon anknytning till mat. Varför då och finns det olika typer av maträtter till olika filmer?

Råttatouille

Råttatouille är en klassisk barnfilm som döpts efter den eleganta maträtten ratatouille som är vanlig i Frankrike. Det som gör filmen unik är att den animerade råttan först ses som ett skadedjur i köket men sedan visar sig vara en mästerlig kock som inte behöver någon upplärning av människorna på plats i köket.

Kalle och chokladfabriken

Vad äter man i en chokladfabrik om inte choklad? I den här filmen återfinner vi massor med bakverk och chokladkakor i en mix som kan göra många barn avundsjuka. Tyvärr är choklad något som i alltför stora mängder kan göra oss sjuka och feta. Hundar ska inte få smaka på choklad eftersom de kan bli mycket sjuka av det.

Produktplacering

I stort sett alla Hollywoodfilmer har någon form av produkter i sig, antingen på begäran av regissören själv eller på begäran av bolaget som säljer produkten. I det senare fallet betalar bolaget pengar till filmbolaget för att få synas i filmen, ungefär som en dold reklamannons. Flingor, läsk, yoghurt med mera har alla skymtats i filmens värld. Det gör också filmen till mer realistisk eftersom vi lättare kan relatera till filmer som påminner om vår vardag.

Skådespelare som äter upp sig till filmroller

Det finns många exempel på skådespelare som ätit upp sig och tränat mycket för att nå grymma resultat. Det handlar oftast om män eftersom det är bra att se muskulös ut i actionfilmer. Ett bra exempel är Brad Pitt inför rollen som Tyler Durden i Fighting Club. Den från början stora Dwayne Johnson blev ännu mer biffig inför sin roll i Pain and gain och Christian Bale gjorde en dramatisk viktökning inför en Batman-film för att nå sin yttersta potential gällande kroppsfysik. Christian Bale gjorde också en omvänd procedur, liksom Joaquin Phoenix. Bägge gick ned dramatiskt för att se ut som slitna missbrukare.

Hur når skådespelarna så bra resultat?

Hollywoodskådespelare har massvis med pengar och tid att investera i att se bra ut. De behöver inte tänka på 8 till 5 jobb utan kan hänge sig åt att nöta manus och träna och äta. En lyxig tillvaro tycker många utanför branschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *