Matlagning

Vin till maten

Ska du äta en god middag och letar efter ett bra vin till din måltid? Då har du kommit helt rätt. Att välja ett passande vin till maten kan vara lite krångligt. Det finns så mycket att välja på. Alla dessa druvor, stilar och vinregioner gör inte valet lättare. Här hittar du dock några smarta tips på hur du bäst väljer vin till olika sorters mat. Du kan med fördel beställa ditt vin på nätbutiken vinoteket.se som har ett enormt stort utbud av viner till riktigt bra priser. De erbjuder dessutom hemleverans vilket gör att du kan planera mat och vininköp i god tid. Samtliga vinsorter som vi rekommenderar här nedan hittar du hos dem.

Fisk & Skaldjur

Om du ska äta fisk och skaldjursrätter är det generellt sätt bäst med ett vitt vin, men vilken sort beror på hur maten är tillagad och vilka såser och tillbehör som serveras. Lättare mat, exempelvis ostron eller skaldjursplatå kan du med fördel servera tillsammans med Champagne eller ett lättare friskt vitt vin. Lättare fiskrätter passar bra ihop med med lätta vita viner som Sauvignon Blanc. Till tyngre fiskrätter, exempelvis med krämiga såser, passar det bra med ett fylligare vitt vin som exempelvis en ekfatslagrad Chardonnay.

Asiatiskt & Kryddigt

Många tror att det inte går att dricka vin till kryddstark mat, men det är helt fel. Vita vina med lite sötma passar utmärkt till heta maträtter. Asiatisk och mexikansk mat är ofta full av kryddor och ibland hetta. Denna typ av maträtter passar bra med exempelvis Riesling.

Rött & vitt kött

Till rött kött, exempelvis en grillad entrecote, kan du välja ett kraftigare rödvin, exempelvis Cabernet Sauvignon eller Shiraz. Till lättare kötträtter och vitt kött, exempelvis kyckling, kan du med fördel välja ett lättare rött vin. Pinot Noir är ett självklart val för den som letar efter lätta röda viner, men även Gamay och Barbera är bra val.

Vegetariskt

Vegetariska maträtter och vin är en spännande värld. Många tror att det inte går att dricka vin till vegetariska rätter, men det är helt fel. Valet av vin beror dock vad det är som serveras och hur det är tillagat. Lätta sallader med mycket grönsaker passar bäst med lättare viner, exempelvis Sauvignon blanc. Om maten däremot är grillad, exempelvis grillade svampar och quorn, kan ett lättare rödvin vara mer passande till maten. Om du är osäker kan du välja ett rosévin eftersom det passar till många olika rätter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *